Poistoilmalämpöpumppu

Mietimme pitkään ja hartaasti mitä  laittaisimme lämmönlähteeksi taloon. Vaihtoehtojahan nykypäivänä on ja riittää. Suoraa sähköä, pellettikattilaa, ILPpiä, PILPpiä, maalämpöä kahdella eri tavalla, VILPpiä ja vieläpä joku laittaa öljykattilaakin. Koko projektin ideana oli kuitenkin alusta alkaen neliöiden tehohyödyntäminen, koska edellisessä talossamme tuntui olleen reippaasti hukkaneliöitä. Nyt kun päädyttiin 132k-m2 taloon pienenllä lisäeristämisellä, kaventui tarjooma pienellä laskemisella mukavasti. Vaihtoehdoiksi mietimme
  • Maalämpä
  • Poistoilmalämpöpumppua
  • Vesi-ilmalämpöpumppua
Taloon tulee varaava takka, joten sen tuotto tuli myös huomioida. Edellisessä talossa käytimme takkaa kylminä kuukausina ihan mukavasti, mutta siellä se meni suoran sähkölämmityksen kanssa hieman hukkaan.

Maalämpö ei millään laskukaavalla maksanut itseään noissa neliöissä takaisin, hinta-arviot pyörivät siellä 18-19k€:n nurkilla. Valinta jäi PILPin ja VILPin välille. Olen henkeen ja vereen hyvän sisäilman kannattaja, joten kiinnitin erityistä huomiota ilmanvaihdon kiertokuvioihin ja lämmön talteenottoon. Pienellä jatkolaskennalla valinta osui lopulta Nibe F750 + SAM40 -yhdistelmään.
PILPpin toimintaa tehostamaan ja kesäkuukausia varten laitatan taloon vielä jonkin korkean hyötysuhteen ILPin lisälämmönlähteeksi.

F750 on Niben järeämpi PILP-malli, johon kytketään erillinen SAM40-tuloilmamoduli.

Linkin takaa lisätietoja: https://www.nibe.fi/tuotteet/poistoilmalampopumput/nibe-f750-sam-40/

Aiheesta myöhemmin lisää projektin edetessä.

Kommentit

  1. Me olemme myös miettineet meidän kesäasunnolle jotain ympäristöystävällistä lämpövaihtoa, sillä haluaisimme olla siellä pidemmälle syksyyn. Yllättävän kalliiksi näköjään tulee tuo maalämmön itse asennusprojekti, että varmaan sen takia ei ole kauhean kannattava kesäasunnolle. Kaipa mekin ruvetaan sitte kallistumaan ilma-vesilämpöpumppuun. Tuosta poistoilmalämpöpumpusta en olekaan kuullut aikaisemmin. Kiitos hyvistä vinkeistä!

    VastaaPoista
  2. Mekin haluaisimme pikkuhiljaa tulla omavaraiseksi sähkön tuotannon kanssa, että olemme miettineet aurinkopaneeleita ja ilmalämpöpumppuja lisäksi. Vaikka nimenomaan ei aurinkopaneelit varmaan riitä talvella, mutta olisi ainakin kiva olla lähelle omavarainen. Meiltä löytyy myös varaava takka joka auttaa varmaan kivasti. Tuo maalämpö kuulostaa kyllä tyyriiltä sijoitukselta, vaikka varmaan sen jälkeen onkin edullinen.

    VastaaPoista
  3. Meillä mökillä on pellettikattilalämmitys. Mutta rakennuttamaamme omaan taloon mietimme lämmitystä. Takan kyllä aiomme myös rakennuttaa. http://www.propellet.fi/fi/polttoaineet.html

    VastaaPoista

Lähetä kommentti